Göteborg Art Sounds
%s1 / %s2

Nu presenterar vi de sista artisterna!

Festivalen startade 1999, då med en stark koppling till Högskolan för Scen och Musik vid Göteborgs Universitet Sedan dess har festivalen vandrat runt i Göteborg, från konserthus till jazzklubbar, från konserter i grönsaksdisken på Konsum till ljudinstallationer på Järntorget, från Klippan, Majorna och hamnen till Avenyn och Nordstan. Från kyrkor till Hagabadet, från Feskekôrka till Långgatorna och Göta älv. Årets festival inleds på Atalante och avslutas fyra dagar senare på Konserthusets scen. Mer om årets program kan du läsa på hemsidan, men först har vi det stora nöjet att presentera årets sista artister!

Kinesisk-amerikanska trion Min/Wu/Xu gästar Nefertiti Jazz Club fredag den 17 oktober. Med traditionella kinesiska sträng- och blåsinstrument och sång rör sig trion mellan noterad musik och fri improvisation där tradition möter nutid. Under festivalen genomför Min/Wu/Xu även ett seminarium på Högskolan för Scen och Musik.

Männen som utgör trion Henrik Rylander/Ebbot Lundberg/Johnny Essing behöver väl egentligen inga närmre presentationer att tala om. The Soundtrack of Our Lives, Union Carbide Productions, Bob Hund, The Skull Defekts. Det räcker kanske så? I ett klaustrofobiskt musikaliskt vakuum möts tre vilsna herrar med ett varmt och hjärtligt handslag. Konserten på Pustervik blir debut för just den här konstellationen. Det kan gå hursomhelst.

Festivalens avslutande konsert, Göteborgs Konserthus, framförs av Gageego! & In:fluence Ensemble. Tillsammans framför de verket Mongewächse, skrivet av italienska tonsättaren Patricia Alessandrini. Mondgewächse är ett verk där musikteknologi möter traditionella instrument och ett försök att utveckla den nutida musiken och bidra med ett nytt verk till kammarmusikrepertoaren. Efter konserten genomförs även en workshop med bl a Patricia och ensemblen.

På Pustervik framför My Hellgren & Lars Carlsson fyra nya verk för cello och elektronik, skrivna av Lars Carlsson. Verken bildar en svit och utgår ifrån kompassrosens fyra väderstreck där ”horisonten alltid flyttas framför en och aldrig går att nå”. Det kommer att bli fantastiskt vackert.

Kvällen på Pustervik bjuder på en, på alla sätt, unik upplevelse i form av GGR Betong, bestående av musiker och kompositörer som på ett eller annat sätt är knutna till föreningen Geiger i Göteborg. GGR Betong är en unison hyllning till bortgångna noiseikonen Zbigniew Karkowski, som spenderade några år i Göteborg under 80- och 90-talet. GGR Betong finns endast för det här tillfället, och sedan aldrig någonsin mer.

Piano- och trombonduon Rasmus Borg & Henrik Munkeby Nørsterbø inleder festivalen på Atalante den 15 oktober. Duon rör sig i ett landskap befolkat av skuggor och tystnader. Tillsammans skapar de musik som antagligen hade funkat fantastiskt bra i en David Lynch-film.

GAS Kick-off på 3:e Våningen under Kulturnatta 2014.
Som avspark till årets upplaga av Göteborg Art Sounds serverar 3:e Våningen pinfärsk elektroakustisk musik, ljudinstallationer och audiovisuella experiment som pågår hela kvällen, non-stop kl. 19–24. I Försökshallen hänger E6 Blues, en ljudinstallation av David Sabel. På Scenen möter vi fem ljudkonstnärer som avlöser varandra i en enda lång nonstop-konsert där fokus flyttas med hjälp av ljussättning, videoprojektioner och ljudexperiment. Medverkar gör Siri Landgren, Emelie Odelberg, Jon Johansson, Niklas Sjösvärd och Louise Magnusson. Läs mer på 3:e Våningens hemsida.

tors, 2014-10-02 08:14