Göteborgs Symfoniker
%s1 / %s2

GAS presenterar fler artister!

I förra nyhetsbrevet skrev vi om festivalen som plats för det konstnärligt utmanande. Och i en värld av digitalt överflöd kanske vi måste påminna oss själva om vad som sker inom oss som människor när vi vistas tillsammans i det rum där unik konst skapas i realtid, under ett enda tillfälle, för att sedan klinga ut i tystnad.

Göteborgs Symfoniker presenterar verket D & C av tyske tonsättaren Heiner Goebbles på Konserthuset. Goebbles är en av samtidens giganter och har genom åren arbetat mycket med att överbrygga den musikaliska klyftan mellan teater och opera, kanske främst genom sina samarbeten med författaren Heiner Müller som räknas som en av Tysklands främsta dramatiker under andra halvan av 1900-talet.

Nu Nordic Percussion Ensemble från Norge presenterar amerikanska tonsättaren Michael Gordons verk Timber, som framförs helt och hållet på tvåtumsplankor! Gordon, som var med och bildade numera legendariska ensemblen Bang On A Can har med Timber skapat ett verk där rytmiska flöden flyter in och ut ur varandra.

Den Göteborgsbaserade koreografen och dansaren Olof Persson gästar under årets festival 3:e Våningen med verket Me — every body, volume 1 med livemusik av Robin Rimbaud, kanske mer känd under artistnamnet Scanner. Robin Rimbaud rör sig i gränslandet mellan elektronika och ljudkonst och efter föreställningen ger han en solokonsert. Inför föreställningen kommer journalisten och kritikern Magnus Haglund samtala med Robin Rimbaud om hans konstnärskap och inspirationskällor. Under eftermiddagen på 3:e Våningen kommer man också kunna uppleva David Sabels ljudverk E6 Blues. Verket består av sju stycken motorhuvar som med hjälp av vibrationer i plåten tillsammans bildar en kör.

Utöver detta bjuds det på en hel del lokala inslag i form av friformsimprov när pianotrio möter röst, cello och elektronik med daRk hOrse & Audrey Chen, röst, elektronik och gitarr från Linda Oláh & Giani Caserotto, ljudinstallationen Ng av Johan Jutterström, någon slags loopbaserad ambientjazz med Wonka Live och kompromisslös harsh noise med göteborgsduon Heinz Hopf.

tors, 2014-09-18 08:47